10 Ekim 2013 Perşembe

Kalp Hızı

Spor sırasında koşarken ister koşu bantları olsun ister spor saatleri olsun, kalp atış hızınızı ölçerler. Peki neden? Kalp atış hızımız belli bir düzeyin üstüne çıktıktan sonra kendimizi yavaşlatıp ölmeden duralım diye mi? Evet bir nedeni bu. Ya diğeri? Diğer neden ise, yağ yakımının en yüksek olduğu optimum kalp atış hızını yakalamanız içindir. Yazının devamında buna dair bilgilere ulaşabileceğiz...

Hedef kalp hızı sizin için en sağlıklı ve en yararlı şekilde egzersiz yapım aralığını belirleyen (kardiyo egzersizi sırasında) ve yağ yakımı için optimum seviyeyide çalışmanızı sağlayan bir hedef alanıdır. 
Bu hedef alan her yaşa göre farklılık göstermekle birlikte, özellikle kalp problemleri yaşayanlar için tamamen doktor kontrolünde belirlenmesi gerekir.

Şimdi her yaşa göre spor aletlerinin üzerinde görmeye alışık olduğumuz hedef kalp hızımızı bulalım.



Resimde gördüğünüz üzere örneğin 32 yaşında biriyseniz spor yaparken optimum yağ yakımı ve risksiz bir egzersiz için (kalbinize faydalı bir egzersiz) kalp hızınız spor esnasında en az 93 en fazla 157 olmalıdır. Eğer 93'ten az olursa daha az yağ yakarsınız. 157'den fazla olursa kalbiniz aşırı zorlanacağı için kriz geçirme riskiniz bile var! Tabiki anlık olarak 157' ye ulaşabilir ancak burdan sonra hızınızı düşürün ve 120 civarına çekin.

Aynı şekilde 21 yaşında biri için ise bu aralık dakikada 100-170 arası olacaktır.

---

Size önerim, spor salonlarında koşu bantlarını kesinlikle kalp hızına dikkat ederek kullanmanız ya da kardiyo egzersizi olarak başlamanız. Böyle başladığınızda cihaz sizin kalp hızınıza göre eğimi artırıp azaltarak sizi hedef alan içerisinde tutuyor.

Eğer dışarda koşuyorsanız da mutlaka kendinize koşu sırasında kalp hızınızı ölçen bir saat edinin. Bu çok önemli.

Dikkat!
Spora yeni başlayacaksanız, hedef kalp hızınızı mutlaka doktorunuza danışınız.
Herhangi bir kalp problemi yaşıyorsanız yukarıdaki tablo sizin için geçerli değildir!

Kalp hızı değerleri "heart.org" üzerinden alınmıştır.

Etiketler: , , , , ,

0 yorum:

Yorum Gönder

"Anonim"i seçerek direk yorum yapabilirsiniz...

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.