17 Eylül 2013 Salı

Balın Faydaları

Sevgili fit-vucut.com okuyucuları sizlere bal gibi bir gün dileyerek başlıyoruz makalemize... Bu yazıda aslında tanıdığımızı sandığımız bal üzerine biraz muhabbet edeceğiz. Balın faydaları, zararları, kilo aldırıp aldırmadığı, bağışıklık sistemi ile olan alakasını vb. konuları en pratik ve hızlı şekilde, araştırma sonuçlarımıza dayanarak anlatmaya çalışacağız. Hemen başlayalım!
  • Balın Faydaları Nelerdir?
Balın faydaları anlatmakla bitmez. Ancak en önemli faydalarını ve daha önce bilmediklerimizi sıralayalım.
  1. Bal, antiseptik ve antimikrobiyel etkiye sahip bir besindir. Bu özelliğinden dolayı, ağız içindeki yaraların iyileşmesini ve bağırsak sorunlarınında dizginlenmesini sağlar. Çünkü mikrop kırıcı bir etkiye sahip.
  2. Bal mideye oldukça yararlı bir besin. Balın ülsere faydası, bir çok ilacın yapısında da kullanılmasına neden oluyor.
  3. Yine aynı şekilde öksürük kesici ilaçlarda da bal kullanılmaktadır. Çünkü balın öksürüğe bir çok faydası var. Boğazı yumuşatan ve antimikrobik bir etkiye sahip olan balı öksürük tedavisinde kullanın.
  4. Doğal bir enerji kaynağıdır. Çocuklar, sporcular güvenle kullanabilir.
  5. Yaraların ve enfeksiyonların iyileşmesini sağlıyor. 1981 yılında Dünya Sağlık Formu tarafından önerilmiştir.
  • Balın Zararları Nelerdir?
Her besin tüketiminde altın bir kural vardır. Nedir o? Fazla tüketme! Aynısı bal içinde geçerli. Bakalım balın fazla tüketiminde ne gibi sonuçlar var...
  1. Enerji deposu bir besin olduğundan çok fazla tüketildiğinde yağ olarak depolanacaktır vücudunuzda dikkat! Ölçülü tüketmek lazım.
  2. Şeker hastalarına bal önerilmez.
  3. Yüksek enerji harcatan spor yapmıyorsanız veya çok hareketsiz iseniz ölçülü miktarda tüketmelisiniz.
  • Bal Kilo Aldırır Mı?
Öncelikle fazla tüketiminde her yiyecek gibi yağ olarak depolanıp sizin yağlanmanıza neden olacağını unutmayın. Peki haricen de bal kilo aldırır mı?
  1. Uzman diyetisyenler sabah kahvaltısında 2 tatlı kaşığından fazla bal tüketmenin kilo aldırabileceğini söylüyor!
  2. Kalorisi yüksek bir besin olduğu için, eğer bunu harcayamazsanız direk yağ olacak. Bu yüzden 2 tatlı kaşığını kahvaltıda geçmemeye çalışmalısınız.
  3. Özellikle ekmeğin üzerine yağ sürüp üstüne bal sürmek kaloriyi katlıyor! Ekmeğinizin üstüne peynir sürüp onun üstüne de ince bir tabaka bal sürülebilir.
  4. 2 tatlı kaşığını kendinize sınır olarak belirleyin.
  5. Fazla kilo sorunu olanlara bal önerilmez.
  • Bal Bağışıklık Sistemini Güçlendirir Mi?
Bağışıklık sistemi bir çok faktörle bağlantılıdır. Ancak şunu açıkça belirtmeliyiz ki balın bağışıklık sistemini güçlendirici doğrudan bir etkisi yoktur. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için doğru ve çeşitli beslenmelisiniz. Bal antimikrobik bir besin olduğu için oldukça faydalıdır ancak bağışıklık sistemiyle doğrudan bir alakası bulunmamaktadır.

Afiyet, bal olsun efendim :)

Etiketler: , , , , , , , ,