21 Eylül 2013 Cumartesi

Kilo Direnci

Kilo vermek sanıldığı kadar kolay bir süreç elbette ki değil. Bu süreç içerisinde belirli diyetlerle zayıflamaya ve ideal kilosuna ulaşmaya kendini adapte etmiş birisi, önce kilo vermesinin yavaşladığını sonraysa tamamen durakladığını görebilir. Kilo direnci işte bu evredir. Ancak bir çok kişi bu süreci yanlış anlar ve sinirlenip diyeti bozar ve sonuçlar daha kötü olur. Gelin kilo direncini mercek altına alalım...

Kilo direnci aslında vücudun "Tamam artık güvendeyim" dediği bir liman. Yani kilo verdiniz verdiniz ve artık vücudunuz dedi ki "Burası sağlığım için iyi ben şimdi kendimi bu kiloya göre optimize edeyim" Ancak kilo vermek isteyen kişi bu süreci sanki kendi eksikliğiymiş gibi algılayıp "Yapıyorum kilo veremiyorum, olmuyo" şeklinde yorumluyor ve diyetten çıkıyor. ÇOK YANLIŞ.

Eğer kilo direnci evresinde doğru diyetler ve egzersizler ile sabırla devam ederseniz yaklaşık 10-15 gün içerisinde vücudunuz tekrar yavaş yavaş kilo vermeye başlayacak ve yeni sağlıklı düzeye inene kadar kilo vermeyi durdurmayacaktır. Sonra siz uygun gördüğünüz yerde kilo koruma programına girdiğiniz anda vücut bu kez sizin istediğiniz kiloda bir kilo direnci oluşturur ve ne kilo alır ne verirsiniz ki istediğimizde budur zaten.

Her zaman kilo alma ve vermede ya da vücut geliştirmede plato denilen düzlükler vardır. Yani önceden aşağı doğru inerken veya yukarı çıkarken birden bir düzlüğe ulaşırsınız. Bu düzlüğü aşmanın yolu küsüp geldiğiniz yolu geri gitmek değil, sabırla düzlüğü yürüyüp tekrar istediğimiz yere varmaktır.

Bu yüzden kilo direncini size bir düşman olarak değil, hatta ilerde kilonuzu koruyacak bir yardımcı olarak görün.

Peki Kilo Direnci Nasıl Kırılır?

Kilo direnci dediğimiz evre yani yukarda bahsettiğimiz platolar vücudumuza alışık olmadığı bir şeyler vererek aşılabilir. Nasıl? Mesela sadece diyet uygulayıp spor yapmıyoruzdur. Şimdi bu platoya geldikten itibaren artık diyete sporda eklemeliyiz ve vücudu şaşırtmalıyız. Veya diyetisyeniniz bazen size enerji değeri yüksek besinler önerir. 1-2 gün böyle beslenip vücudunuzu rahatlatırsınız ve sonra tekrar diyete dönersiniz. Bu ve bunun gibi vücudunuzu şaşırtacak hareketler platoyu yani kilo direncini aşmanıza yardımcı olacaktır.

Etiketler: , , , , , , ,