23 Eylül 2013 Pazartesi

Sigara ve Kilo

Sigara tiryakileri genellikle ‘bırakamıyorum’ lafından sonra ‘bırakırsam kilo alırım’ cevabına yöneliyorlar. Aslına bakarsanız yarı haklılar yarı kendilerini kandırıyorlar diyebiliriz. Sigarayı kullananların ve sigarayı yeni bırakan insanların bu kötü alışkanlıklarının kilolarıyla ilişkisini hızla öğrenmesi gerekiyor.

İnsanlar sigarayı bırakınca 2 nedenle kilo almaya başlarlar.

  •      İnsan sigarayı bırakınca yeni arayışlar aramaktadır. Bırakma sürecinde geçen her saniye ağızlarında sigara hissini yaşatmak için çekirdek ya da abur cubur gibi şeylere yönelmektedir. Çünkü kendilerini bu tarz yiyeceklerle sigaradan uzaklaştırabilmektedirler.

Ancak bu büyük bir yanlıştır. Neden Mi?
Uzmanlar yeni sigarayı bırakan kişinin ihtiyacı kadar beslenmesini önermektedir. Çünkü sigaradan dolayı yağla kaplı damarlarda yağlı yiyecekleri yemeleri sonucunda vücutlarında yağ oranı gün gittikçe artarken, vücut sağlıklarını da büyük bir tehlikeye atmaktadırlar.

Eğer sigarayı bıraktıktan sonra kilo almaktan korkuyorsanız, kendinizi yemek yiyerek değil, sakız çiğneyerek ya da kalorisiz bisküvilerden tüketerek kandırabilirsiniz.  

  •     İnsanların sigara içtikleri günlerde tat duyusunun zarar görmesiyle yemeklerden tat alamaması ve sigarayı bıraktıklarında kısa bir süre sonra tat duyusunun yerine gelmesi tatlı yiyeceklere yönlendirmektedir.

Yukarıdaki maddede de olduğu gibi bu da aşırıya kaçıldığında çok riskli bir durumdur.

Diyabet hastalarının %30’zunun eskiden sigara kullanıcısı olması bunun bir kanıtı. Tatlı düşkünlüğünün artması sonucunda ileri diyabet sorunları onları kollarından ya da bacaklarından edebiliyor.  
Bu durumların en büyük sebebi sigarayı bıraktıklarında bir uzmandan yardım almamalarından ileri gelmektedir.  İnsanların destek alma taraftarı olmayışı onları bilinçsiz bir şekilde kilo almasına neden olurken, sağlıklarını da riske atıyor.

Bu makaleden çıkarmamız gereken kısaca şu:

Sigarayı bıraktığımda atacağım adımlar yalnızca kilo almama değil, bilinçli hareket edilmezse şeker hastalığına dahi neden olabilmekte. Bu yüzden sigaranın öldürücü ve hayat emici etkilerinden kendimi kurtarıp, sağlıklı ve bol yeşil tüketerek beslenirsem ne kilo alırım, ne sağlığımı bozarım. Ancak mutlaka bir uzman desteğine başvurmalıyım.

Etiketler: , , , , ,