25 Eylül 2013 Çarşamba

Yavaş Yemek

İnsan nasıl acıkır? Aslına bakarsanız acıkmak diye bir şey yoktur. Hergün yaşadığınız bu duygu yalnızca bir sinyalden ibaret. Yani aslında açlıktan kırıldığınızı sanırken o sinyalin kesilmesiyle birden kendinizi tok hissedersiniz. Bu aynı bir şey yerken yemeğinizin içinden beklenmedik bir şey çıktığında olan şeydir. Deli gibi açken sizi huylandıran bir şey çıktığı anda sinyal kesilir. Ve o da ne? Sıfır açlık. Açlığınız kaybolmuştur. İşte bizde şimdi bunu yapacağız. Yani açlık sinyalini kontrol etmeye çalışacağız...

Beynimizin açlık sinyalini kontrol etme aralığı yaklaşık 20 dakikada 1'dir. Yani siz yemeğe başladıktan sonra 20 dakika boyunca bitirmezseniz büyük ihtimalle 20 dakikanın ardından beyniniz açlık sinyali vermeyi kesecektir. Bu yine çok aç olduğumuzda yemekten kalktıktan sonra hala açlık hissederken 5-10 dakika sonra birden tokluk hissetmemize benzer. Bunun nedenide sinyalin kesilmesinden gelir.

Fazla kilo almaktan korunmak için ve ideal kilomuza kavuşurken daha rahat kilo vermek için bize yardımcı olacak olan yavaş yeme alışkanlığını kazanabilmek için uymanız gereken bazı kurallar var.


  • EN ÖNEMLİ KURAL >> Yavaş yeme alışkanlığına birden bire başlanmamalı! Beyninizi günleeerr günler öncesinden yavaş yavaş hazırlayın. Birazcık daha yavaş yemeye başlayarak antreman yapar gibi düşünün.
  • Yemek yerken dikkat etmeniz gereken mutlaka yediğiniz yemeğin tadını çıkarmak. Yani doymak için yemeyin. Lezzeti tatmak için tüketin. Mmmm şöyle güzel bir patatesli salata. Ağzınıza aldığınızda hem patatesi hissedin, hem baharatı ayırt etmeye çalışın, hem yoğurdun patatesle olan uyumunu düşünün. Böyle yaparak hem yediğinizi lezzet açısından zevkle incelemeyi öğrenir ve tat mekanizmanızı geliştirirsiniz. Hem de daha yavaş tüketmiş olursunuz.
  • İKİNCİ ÖNEMLİ KURAL >> Yemekten "ÖNCE" ve "SONRA" kocaman bir bardak su içiyoruz. Ooooh su gibisi var mı yahu...
  • FENA ÖNEMLİ BİR ŞEY DAHA >> Her diyette söylediğimiz gibi. Hiç bir işlem tek başına başarıya ulaşamaz. Makarna, pilav vb. karbonhidrat deposu yiyecekleri biraz azaltıyoruz. Ekmeği mümkünse en fazla 2 dilim yiyoruz.
  • Yemek yemeye aşırı açken başlamayın! Hafif acıkınca hemen yavaş yavaş yemeye başlamalısınız.
ALTIN KURAL!!!

Yemeğimizin 20 dakika sürmesini sağlıyoruz. Bazen bu yanlış anlaşılıp doysanız bile "Abi 20 dakika yazıyodu" diye yemeye devam ediliyor. Amanın! Yahu öyle şey olur mu hiç? 1 tabak yemek yiyecekseniz uzata uzataaa yavaş yavaş, lezzetini tada tada yiyoruz. 20 dakikada bitiriyoruz. Zaten vücut 20 dakika sonra açlık sinyalini kesecek. Kesilmezse daha vücudumuz alışmamıştır, biz 1 bardak su içip kalkıyoruz aldırmayıp.

Afiyet şeker olsun efendim...

Etiketler: , , , , , ,