20 Eylül 2013 Cuma

Ekmek Kilo Yapar Mı

Sofralarımızın vazgeçilmezi olan ekmek, hem doyurucu hem de lezzetiyle baş tacımız. Önce hakkında kanser yaptığı iddaları, sonra ekmekten tüm kimyasalların kaldırılmasıyla sürekli gündemde. Peki önümüzdeki günlerde artık bütün ülkede sadece buğday unu, maya, su ve tuz kullanılarak yapılacak olan ekmek çok kilo aldırıyor mu? Hangi türleri daha sağlıklı? Hangi ekmek türlerini soframızda bulundurmalıyız?

Öncelikle bilmemiz gereken, ekmekten aldığımız kaloriyi ne yaptığımız. Yani ekmekten siz 500 kalori aldıysanız, bunu harcamak için ne yaptınız? Koşu mu? Yürüyüş mü? Ağırlık mı? Yoksa hiç bir şey mi? 

Eğer cevabınız "hiç bir şey" ise, o halde ekmek size fena kilo yapacak haberiniz olsun. Çünkü ekmek yoğun yapısıyla dilim başı yaklaşık 50 kalori verir. Gün boyunca 10 dilim ekmek demek size 500 kalori demek oluyor.

Ekmek özellikle aşırı kilolular için kesinlikle hiç bir türü tavsiye edilmeyen bir besin. Çünkü kepek ekmeği de olsa, başka ekmekte olsa özü hemen hemen aynı ve yüksek karbonhidrat değerine sahip. Bu yüzden sofralarımızda bulundururken kilomuza göre hareket etmeliyiz.

Size tavsiye edebileceğimiz ekmek türü kepek ekmeği ve doygunluk hissi veren buğday ekmeğidir. Ancak her ne çeşit ekmek olursa olsun yüksek miktarlarda tüketimi yine yağlanmaya kapı açacaktır.

Türk insanı olarak ekmeğe bayılıyoruz, biliyorum. Ama sanırım bu alışkanlığımızı biraz azaltmamız gerekiyor. Biz çoğu Avrupalı gibi fast food hastalığına sahip değiliz veya daha az yiyoruz. Obezite bizde daha az. Gelin sağlıkta parıldayan bir gençliğe ve millete sahip olalım. Ekmek tüketiminizi sınırlandırın ya da tükettiğiniz ekmeği yakacak spor yaparak yüksek kaloriyi harcayın. 

Son bir uyarı!
Devamlı olarak kepek ekmeği tüketmek anemiye neden olabiliyor. Demir eksikliği yaratabiliyor! Kesinlikle uzun aylar boyunca sürekli kepek ekmeği tüketmeyiniz.

Etiketler: , , , , , ,