1 Kasım 2013 Cuma

Kalp Damar

Kalp ve damar hastasıysanız beslenme düzeniniz, günlük yaşantınız biraz değişmektedir. Kalp damar hastalıklarını tetikleyen en temel faktör yağlı yiyecekler, karbonhidratlardır. Bu nedenle (Kalp ve damar hastalarında beslenme nasıl olmalıdır?) sorunuzun cevabı yağsız ve az karbonhidratlı beslenmektir. 
Yağlı yiyecekler kalp ve damar hastalıklarını tetiklemektedir, az yağ tüketilmeli, katı yağlardan kesinlikle uzak durulmalıdır.

Kalp ve damar hastalarına katı yağ kesinlikle yasaktır, önerilen tek yağ çeşiti zeytin yağıdır. Katı yağ tüketimi bu iki hastalıkta sizleri zor duruma düşürebilir. Kolesterol oranına oldukça dikkat edilmelidir, kalp ve damar hastalarında kolesterol oranı önemlidir, beslenme oranınızı kolesterolünüze göre düzenlemeniz gerekir. Sık sık iyi ve kötü kolesterol ölçümü yapılmalıdır.

Kalp ve damar hastalarında beslenmenin yanı sıra sporda önemlidir. Günde 15-30 dakikanızı spor ve egzersizlere ayırmanız yediğiniz besinlerin yakılmasına yardımcı olacaktır. Bu sayede kolesterol oranı doğru seviyede tutulur. Ancak bu tarz rahatsızlıklarda ve hastalıklarda mutlaka doktor tavsiyesi ile alınan egzersizler yapılmalı, kalbi zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalıdır. En güzel egzersiz tavsiyesini doktorunuz bilir!


Et tüketimi azaltılmasa da yağsız et tüketilmelidir, genellikle yağsız haşlama kalp ve damar hastalarına uzmanlar tarafından önerilmektedir. Et yağı kesinlikle süzülmelidir. 
Bunun yanı sıra sıvı zeytin yağı da aşırı tüketilmemeli, normal seviyenin altında kullanılmalıdır. Bu şekilde hastalıkla başa çıkılabilir. 

Ara öğünlerinizde yağlı yiyecekler yerine yağsız yemek, hatta meyve tüketilmelidir. Ara öğünlerde yemek yerine meyve tüketmek size enerji sağlayacaktır. Meyveler arasında aşırı tüketilmemesi gereken şey muzdur. Çünkü şeker hastalarına vs. aşırı tüketilmesi önerilmez.

Kalp damar hastalıklarında, aşırı karbonhidrat ve yağ içeren yiyeceklerden (fast food, sıkıştırılmış tozlar veya besinler, kızartmalar vs.) kaçınmayı ve sporu ihmal etmeyiniz.

Sağlıcakla Kalın... 

Etiketler: , , , , ,

0 yorum:

Yorum Gönder

"Anonim"i seçerek direk yorum yapabilirsiniz...

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.