12 Eylül 2013 Perşembe

Koşu Yapmak

Koşu yapmak bir çok insan için hem diğer egzersiz türlerine göre daha acısız ve zahmetsiz hem de yapması daha zevkli. Açık havada ve koşu bandında kolayca vücudunuzu ısıtarak koşmaya başlayabilir ve kalori yakabilirsiniz. Ancak koşuyla ilgili sorulan ve çok önemli cevapları olan 5 soruyu görmeden koşuya başlamayın.
  1. Koşu Yaparak Zayıflayabilir Miyim?
    Bu soruya şöyle cevap verelim. Evet zayıflayabilirsiniz. AMA tabi ki yediklerinize dikkat ederek ve bu koşuyu düzenli hale getirerek. Eğer çok kiloluysanız direk koşmaya başlamayın! Önce yarım saatlik yürüyüşler ile vücudunuzu tempoya alıştırın örneğin 1 ay boyu yarım saatlik yürüyüşler yapın. Tempoyu her gün daha da artırın. Artık yorulmamaya başlarsanız süreyi 45 dk ya çıkarın. Daha sonradan tempoya alıştığınız zaman koşuya başlayın. Bu yürüyüşler haftanın her günü yapıldığı taktirde yağ yakıp kilo vermenizi sağlayacaktır. Eğer koşu evresine geçtiyseniz, haftanın 3 - 4 günü 45 dakikalık tempolu koşular ile yağ yakabilirsiniz.

  2. Koşu Bandında Koşmak Mı Yoksa Açık Alanda Koşmak Mı Daha İyi?İnsanlar tarafından koşu bandının tercih edilmesinin asıl nedeni bu egzersizi dışarıya çıkmadan, çevresel faktörlerden uzak bir şekilde evde icra edebilmektir. Aynı zaman da bazıları da koşu bandının üzerinde barındırdığı nabız ölçme yakılan kaloriyi gösterme vb. özelliklerinden yararlanmak ister. Ancak günümüzde zaten koşu bandında gördüğünüz değerleri gösteren kol saatleri de var koşu için yapılmış. Açıkça söylemek isterim ki oksijenin daha bol olduğu açık havada koşmak daha fazla yağ yakımına neden olmaktadır. Kendinizi spor salonuna kapatmak yerine bu cihazlardan kolunuza 1 tane alıp açık havada koşmanızı tavsiye ederim. Kişi sabit zeminde kendini itmek için daha fazla kalori harcarken koşu bandında koşan kişi zemin zaten kaydığı için daha az kalori harcar. Dışarda koşmanın dezavantajı ise zeminin koşu için uygun olmamasının yaratabileceği bel ve eklem rahatsızlıklarıdır. Yani asfalt ve salt beton zeminlerde koşmayınız.

  3. Koşu Yapılacak Alan Nasıl Seçilir?
    Zeminin esneme özelliği olmalıdır. Asfalt gibi sert olmayan esnek zeminler (toprak, çim, koşu sahası, koşu yolu vb.) eklemlere binen yükü azaltarak sağlık problemlerine neden olmaz ve beli yormaz. Ayrıca herhangi bir düşme anında ciddi şekilde yararlanmamak için beton ve asfalt zeminlerden uzak durunuz.

  4. Koşu Yapmak Kimler İçin Sakıncalı Olabilir?
    Tansiyon, kalp-damar rahatsızlığı, obezite, şeker gibi rahatsızlığı olan kişilerin koşmadan önce mutlaka doktorlarına danışması gerekmektedir. Ayrıca **** sigara içen kişilerin koşuyu düzenli olarak hayatlarına almadan önce doktorlarına danışıp ona göre koşmaları önemle dikkat edilmesi gereken bir durum. Akciğer sorunları oluyor bildiğimiz gibi sigara içen insanlarda ve bu da ani travmik bir sonuca neden olabilir. Bu yüzden yürümeyi tavsiye edebiliriz.

  5. Yemek Yedikten Ne Kadar Sonra Koşulmalı?Koşu öncesi enerji ihtiyacınızı karşılaması için mutlaka bir şeyler atıştırmalısınız. Koşu öncesinde sıvı dolu bir mide ile kesinlikle koşmayınız! Yemekten yaklaşık 1 saat sonra koşmaya başlamak akıllıca olacaktır. Eğer yarım saat gibi bir süre geçtiyse 1 saat dolana kadar hafif tempoda yürüyüş yapınız.

Etiketler: , , , , , , , ,

0 yorum:

Yorum Gönder

"Anonim"i seçerek direk yorum yapabilirsiniz...

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.