20 Ekim 2013 Pazar

Güçlü Kemikler

İster güç için, ister sağlık için, ister görünüm için istiyor olun. Her ne sebeple olursa olsun kemikler sağlık açısından çok önemlidir ve kemik erimesinin önlenmesi için mutlaka önlem alınması gerekir. Peki güçlü kemikler için neler yapabiliriz? Kemik erimesini nasıl önler, nasıl daha sağlam kemiklere sahip olabiliriz? Sizin için çok yararlı ipuçlarını bir araya getirdik.

Hem yaşlanma, hem yanlış beslenme hem de durağan ve egzersizsiz bir hayat, kemiklerin protein yapısında seyrelmeye neden olarak kemiklerinizin incelmesine ve güçsüzleşmesine neden olup, ileri safhalarda kemik erimesine dönüşebilir. Özellikle kadınlarda daha sık görülen kemik hastalıkları, onların çok daha sıkı ve acil önlemler almaları gerektiğini gösteriyor.

KEMİKLERİMİ NASIL GÜÇLENDİREBİLİRİM?

- Her şeyden önce kalsiyum kazanımını artırmak gerekiyor. Bu da mutlaka süt ve süt ürünlerini tüketmekle başlar. Ancak alternatif yiyeceklerinizde var, mesela soya fasülyesi, badem, bezelye, taze fasulye kalsiyum açısından zengindir.

- Magnezyum ve çinko da kemik için çok önemlidir. Kemik dokusunun yenilenmesi ve mineral artışının gerçekleştirilmesi için bu mineralleri alınız. Magnezyum için; fındık, balık ve koyu yeşil sebzeler
Çinko için; kırmızı et ve et ürünleri tüketmelisiniz.

- D vitamini de vücudun kalsiyum emilimini sağlar bu yüzden karaciğer, balık ve yumurta sarısıyla birlikte yenmeli.

- Egzersiz kemik güçlenmesi için olmazsa olmazdır. Mutlaka yoga, pilates ve ağırlık ile ilgilenip kemiklerinizin güçlenmesini sağlayınız.

- Aşırı tuz tüketimi ve aşırı protein tüketimi idrarla kalsiyum kaybını artırır. Bu yüzden  tuz tüketimini çok azaltın, protein almaya devam edin ancak aşırı miktarlarda tüketmeyin.

- Sigara, çay, kahve ve kolayı evinizden, vücudunuzdan uzak tutun.

---- Tekrar edelim. Düzenli yürüyüş, egzersiz ve ağırlık çalışmayı unutmayın! Egzersizde beslenme kadar önemlidir.

** Kemik güçsüzlüğü ve erimesinin boyu 3 santimden fazla kısalttığını unutmayın. Eğer böyle bir şikayetiniz varsa mutlaka acilen doktora görününüz.

Etiketler: , , , , , ,

0 yorum:

Yorum Gönder

"Anonim"i seçerek direk yorum yapabilirsiniz...

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.